11 de nov. 2007

Article a La Burxa

La Guerrilla Travolaka ha tingut el plaer d'escriure un article pel diari La Burxa, que us adjuntem. Esperem reaccions!


La Burxa
Novembre 2007


La Guerrilla Travolaka és un grup que lluita contra les pressions de gènere.

Sabem que totes i tots rebem aquestes pressions en forma de normes –implícites o explícites- que d’alguna manera ens acompanyen tot marcant-nos els límits de les nostres identitats. Les persones amb identitats de gènere no-normatives, és a dir, que no compleixen el rol de gènere imposat d’home O dona (trassexuals, transgèneres, trans, etc.) són simplement la punta de l’iceberg de totes aquestes pressions; són la cara visible del fet que aquesta dicotomia de gèneres s’allunya completament de la realitat diària de les persones.

És per això que la Guerrilla Travolaka es defineix com un grup multiidentitari: allò que ens uneix no és una identitat concreta o una etiqueta, sinó uns objectius compartits i una lluita en comú.

Un dels principals objectius de la Guerrilla se centra en la lluita contra el concepte de “disfòria de gènere” o “trastorn de la identitat de gènere”, és a dir, contra el fet que les identitats de gènere no-normatives, com ara el transgenerisme o la transsexualitat, continuïn apareixent catalogades com a malalties mentals a les classificacions mèdiques internacionals.

En aquesta mateixa línia, la Guerrilla Travolaka és un dels pocs grups trans que ha alçat públicament la veu per a denunciar les mancances de la recentment aprovada “Llei d’Identitat de Gènere” –sense ànim d’invisibilitzar l’avenç que suposa-, segons la qual les persones trans necessiten obtenir un diagnòstic de “disfòria de gènere” i seguir un tractament mèdic durant un mínim de dos anys per tal de poder accedir a un canvi de nom i sexe al DNI.

Nosaltres ens preguntem per què l’Estat i la medicina necessiten exercir un control tan afèrrim sobre els nostres cossos i les nostres identitats. Volem fer visible i denunciar aquesta vigilància permanent com una de les principals formes d’opressió i de control social, com una de les múltiples estratègies de manteniment de l’ordre sexista i heteropatriarcal establert.

El passat mes de juny, la Guerrilla organitzà a Barcelona una concentració davant de l’Hospital Clínic per a denunciar la psiquiatrització de les persones trans, i una Assemblea Trans Internacional que va ser un gran èxit i va donar lloc a la creació d’una xarxa activista internacional, a partir de la qual va néixer la proposta de coordinar les nostres accions. Així doncs, el passat cap de setmana dels dies 6 i 7 d’octubre, els activistes de Barcelona, Madrid i París vam alçar plegats les nostres veus contra el diagnòstic de “disfòria de gènere” mitjançant l’organització simultània de manifestacions a les nostres respectives ciutats. A Barcelona, la manifestació va ser promoguda per activistes independents de la ciutat conjuntament amb la Guerrilla Travolaka, i va aplegar al voltant de 400 persones sota el lema: “Prou disfòria de gènere! Manifestació per la Lluita Transgènere, Transsexual i Intersexual”. La iniciativa va comptar també amb l’adhesió de nombrosos grups i activistes d’arreu del món i de sectors socials ben diferents.

La manifestació del dia 7 d’octubre no és de cap manera una acció aïllada, sinó que s’engloba dins un moviment internacional a favor de la despsiquiatrització de les nostres identitats que esperem que continuï creixent al llarg dels pròxims mesos.

Aquest moviment no inclou exclusivament a les persones i activistes trans, sinó també a la comunitat mèdica, les administracions públiques, els partits polítics i, és clar, a totes aquelles persones que vulguin sumar-se a la lluita contra les pressions de gènere. Tots els nostres posicionaments són essencials per tal que el “trastorn de la identitat de gènere” sigui retirat de la llista de malalties mentals de l’Organització Mundial de la Salut (tal com ja se’n va retirar l’homosexualitat a principis dels anys 90).

Així doncs, a la Guerrilla Travolaka pensem que la lluita contra les pressions de gènere és súmament àmplia, i que implica a totes aquelles persones que vulguin anar més enllà de l’ordre patriarcal: gais, lesbianes, bisexuals, trans, intersexuals, feministes, queers, heterosexuals cansats/des dels límits normatius que pretenen convertir-los en simples perpetuadors/es de l’espècie... Aquesta lluita és per a tots/es aquells/es que volem treure’ns, d’una vegada per totes, la camisa de força de la normativitat de gènere.


Guerrilla Travolaka