26 d’abr. 2007

Genera't, construeix-te sense transfòbia


El "Manifeste des 343 salopes" és un manifest feminista escrit el 1971 que van firmar 343 dones en defensa del dret a l'avortament lliure i gratuit, exposant-se així a greus persecucions penals. Va sortir publicat a la revista Le Nouvel Observateur el 5 d'abril d'aquell any, signat per personalitats rellevants, tals com Simone de Beauvoir, Christine Delphy, Catherine Deneuve o Marguerite Duras, entre moltes altres. Començava de la següent manera:

«Un milió de dones avorten cada any a França. Ho fan en condicions perilloses, a causa de la clandestinitat a la qual són sotmeses, mentre que aquesta operació, practicada sota control mèdic, és molt més simple.»

Fa uns mesos, els activistes Lalla Kowska, Jihan Ferjani i Elsa Dorlin van redactar el manifest trans "Nostre corps nous appartient" seguint la mateixa idea que les 343.

El nostre cos ens pertany és una clara mostra de la situació en què es troben els trans a nivell europeu: la gran assignatura pendent és la despsiquiatrització.

Aquest 28 de juny 2007, a Barcelona, té com a protagonistes les persones amb identitats de gènere no-normatives, i creiem que el manifest francès té molt a veure amb el lema d'enguany: Genera't, construeix-te sense transfòbia. Per tant, hem considerat oportú presentar-lo com a síntesi de l'any.


Ara que, per fí, se'ns ha donat l'oportunitat de dir-hi la nostra a través del manifest del 28-J, volem visibilitzar que aquesta "gran i revolucionària" Llei d'Identitat de Gènere té moltes mancances que mai es diuen en veu alta.
La gran pregunta és: com es pot titllar d' "innovadora" una llei que encara estableix les identitats de gènere no-normatives com a patologies?

Actualment, als trans se'ns exigeix passar per teràpia psiquiàtrica i per un procés d'hormonació de dos anys per poder assolir el canvi de nom al DNI. A més, no hi poden accedir persones immigrants, menors d'edat, i amb qualsevol discapacitat psíquica. És a dir: que, com ja sabíem, no som tots iguals davant les lleis.

El control que exerceix l'Estat sobre el gènere és tal, que no es pot permetre tenir gent que no s'adeqüi a la dicotomia d'home/dona. El fet "d'estar al mig" és una transgressió massa impertinent pel sistema i, per tant, se'ns califica de malalts mentals.

Per tot això, estem completament d'acord amb Notre corps nous appartient, i us convidem a llegir-ho a continuació i a reflexionar-hi.

Guerrilla Travolaka


El nostre cos ens pertany

Centenars de persones trans' inicien una teràpia hormonal i/o se sotmeten a cirurgia cada any a França.
Ho fan en condicions que neguen les seves identitats i les seves llibertats individuals, sotmeses al monopoli exercit per la comunitat mèdica sobre la qüestió trans'. Equips que imposen un recorregut, infringeixen un maltractament psicològic i un tipus de cirurgia que pren el relleu a la carnisseria.

Aquesta submissió al control psiquiàtric i els obstacles jurídics que se'n deriven, aquestes mutilacions, no són tol·lerables. En canvi, la lliure elecció d'aquests metges, dins el marc d'un procés adaptat a cadascú, sería més simple i respectuós.

Demanem la despsiquiatrització immediata de les identitats trans' - i la responsabilització col·lectiva de les despeses econòmiques-mèdiques relatives a aquesta -. Perquè les persones trans' tenen el dret de disposar lliurement del seu propi cos, fem una crida a la solidaritat.

Nosaltres, psiquiatres, endocrinòlegs/òlogues, cirurgians/es, ginecòlegs/òlogues, metges/metgesses de capçalera, ens comprometem a facilitar l'accés a les teràpies hormonals i a una cirurgia de qualitat en vista d'un canvi de gènere/sexe a tota persona que ens ho demani.

Nosaltres, jutges/esses, advocats/des, juristes, ens comprometem a facilitar el canvi d'Estat Civil a qualsevol persona trans' amb la finalitat d'adequar la seva documentació a la seva identitat de gènere, hi hagi o no cirurgia genital.

Nosaltres, periodistes, productors/es, presentadors/es de televisió, responsables de canals, ens comprometem a deixar de reproduir i difondre estereotips degradants, i informar el públic de la millor manera possible sobre les identitats trans', respectant el discurs de les persones a les quals afecta directament.

Nosaltres, feministes, signants del manifest de les 343, universitaris/àries, militants associatius/ves i polítics/ques, personalitats públiques, recolzem fermament les reivindicacions de les persones trans', perquè com les dones fa uns anys, no podem seguir donant suport a aquest control de l'Estat sobre els cossos.


*Article publicat a l'Infogai de maig/juny 2007.

12 d’abr. 2007

Dissabte 21 d' abril festa travolaka





Malauradament, la festa Travolaka del passat 24 de març va haver de ésser anul·lada, ja que un membre del nostre grup va patir un accident.

El proper dissabte 21 de abril a partir de les 23h al lokal del Col·lectiu Gai de Barcelona (Pge. Valeri Serra, 23).

Amb la recent aprovada llei d'identitat de gènere ja ens podrem canviar el nom passant el peatge de ser malats mentals.

L' Estat ha decidit que la decisió no sigui nostra, que qui decideix i qui té la signatura siguin els psiquiatres.

Vine a la festa i porta els teus gèneres!!!

"Per què la nostra no és una disfòria de gènere, sinó més aviat una eufòria de gènere que provoca trastorns a la identitat heterosexual" (Porpora Marcasano)
Amb performance i galetetes.

Properes trobades de la Guerrilla!

La Guerrilla participará properament a vàries torbades a les quals us convidem!!

El proper 17 d'abril, de 10'30 a 12 farem una xerrada/debat sobre el tema Trans i Educació" a la facultat de Pedagogía de la UB (Parada de Metro Línia 3: Mundet)

Després, el daa 19 d' abril, a les 16 h a la Facultat de Filologia de la UB (Plça. Universitat), acudirem al debat "Psiquiatrització dels trans" que organitza la Associació Universitària Sin Vergüenza. Els altres convidats amb els qui compartirem taula son: l'Andrea Planelles (FIG), ATC Libertad i una professora de Psicologia de la UB. Per a més informació, podeu visitar el triptic de Sin Vergüenza.

Us hi esperem!!

5 d’abr. 2007

Nuevas fotos en el lateral del Blog!


[[*La Guerrilla Travolaka tiene el placer de presentaros una acción más en contra de la nueva ley de Identidad de Género, aprovada el pasado marzo por el Estado Español. En el lateral del blog encontraréis una muestra de las fotos que componen este documento y, a continuación, podréis ver el texto que adjuntamos con las fotos. Todo esto ha sido enviado a unas jornadas sobre transexualidad que se llevarán a cabo en Madrid en el mes de junio. Os mantendremos informados!]]

La Guerrilla Travolaka no celebra la nueva Ley de Identidad de Género. Admitimos que es un paso, un milímetro más, pero no es suficiente. Es un paso que debería haberse dado hace mucho tiempo: la vía administrativa en lugar de la judicial.
No nos vemos capaces de denominar a esta ley "de identidad de género", porque para nosotros no es así: no defiende cualquier identidad de género. Simplemente defiende la identidad transexual dentro del binomio hombre/mujer: hablamos del transexual que decide hormonarse durante, como mínimo, dos años. Y no todos queremos eso.

Nosotros creemos en - y vivimos con - cuerpos no hormonados, intersexuados, transgéneros. Vivimos lo que tanto miedo da: pechos con penes, vaginas y barbas.

Preguntamos: ¿qué solución ofrece la ley a los menores de edad?, ¿y a los inmigrantes?; ¿y si no nos queremos hormonar (ni durante dos años, ni nunca)? ¿Por qué las personas con alguna discapacidad psíquica no tienen los mismos derechos que las demás?

Lo más grave de todo: ¿cómo se puede etiquetar de "revolucionaria" y "vanguardista" una ley que sigue viéndonos como enfermos mentales? Porque "transexualidad" sigue siendo una patología, y a los "disfóricos de género" nos recetan hormonas y operaciones como cura. Palabra de psiquiatra.

Con la "Ley de Identidad de Género" se legaliza la enfermedad trans, se legislan las identidades y los procesos de transición de las personas.
Ha nacido, a nuestros ojos, una ley tránsfoba. Una ley que nos trata diferentes a cualquier otra persona. Nos obliga a pasar por el psiquiatra para que nos diagnostique una patología que no existe: ¿disforia de género? Nos exige modificar nuestro cuerpo sin opción a elegir: dos años de hormonas.

Todo eso para que el Estado controle el nombre y sexo de los individuos, para poder enseñar el DNI. ¿Y qué más le da al Estado nuestra identidad de género?

4 d’abr. 2007

Properament.... Festa Travolaka al Col·lectiu Gai

Malauradament, la festa Travolaka del passat 24 de març va haver de ésser anul·lada, ja que un membre del nostre grup va patir un accident.

Properament us informarem sobre el dia i hora de la nostra cita....

Fins aviat!